آزمایشهای قبل از ازدواج

تعداد بازدید : 45512
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
3.92
آزمایشهای واجب قبل از ازدواج در ایران شامل موارد زیر است که در ادامه مقاله توضیح داده شده است : 1-یک نمونه خون (بدون نیاز به ناشتایی) جهت بررسی وجود تالاسمی مینور در مرد ، وجود فاکتور سیفلیس و ویروس هپاتیت ب 2-انجام آزمایش ادرار جهت تشخیص اعتیاد در زن و مرد

تالاسمی چیست؟

تالاسمی یک مشکل ارثی خونی است که از طریق پدر یا مادر یا هردو به فرزند منتقل می شود.

* اگر ژن حامل تالاسمی از یکی از والدین به فرد منتقل شود آن فرد تالاسمی مینور خواهد بود( این فرد از نظر ظاهری نرمال است . فقط کمی کم خونی دارد) .این شخص ناقل تالاسمی می باشد .

* اما اگر ژن ناقا تالاسمی هم از پدر و هم از مادر به فرزند منتقل شود این فرد مبتلا به تالاسمی از نوع ماژور خواهد شد که بیماری محسوب می شوند.  در این افراد قدرت ساختن هموگلوبین بطور طبیعی در بدن وجود ندارد و به خاطر جبران  این کمبود ، استخوانهای دیگر بدن (مثل استخوانهای فک و صورت ) برای خونسازی وارد عمل میشوند . این امر باعث پهن تر شدن استخوانهای صورت و تغییر شکل افراد مبتلا به تالاسمی ماژور خواهد شد.

این افراد معمولا نیازمند تزریق مکرر خون  و استفاده از داروهای مخصوص می باشند . امید به زندگی این افراد کم بوده واکثرا درسنین جوانی میمیرند.

حال اگر فقط یکی از زوجین مینور(یا همان ناقل) باشد (دیگری سالم باشد و ناقل نباشد)، برای بچه دار شدن مشکلی وجود ندارد.نهایتا ممکن است فرزندشان با شانس 50 درصد ، مینور (ناقل ) شود . یعنی شکل زیر : 

آزمایش قبل ازدواج ، تالاسمی

اما اگر مرد و زن ، هر 2 مینور (ناقل) باشند ، طبق تصویر زی ، در هر بارداری این احتمالات وجود خواهد داشت :

25 درصد احتمال تالاسمی ماژور / 50 درصد احتمال تالاسمی مینور(ناقل) / 25 درصد سالم

تالاسمی ماژور، آزمایش قبل ازدواج

همین 25 درصدی که احتمال ماژور بودن در هر بارداری را نشان میدهد ، برای ما ریسک بزرگی است . این افراد مشاوره ژنتیک شده ، و پس از بارداری ، باید سلامت جنین شان از طریق راههای پیشرفته ای (مثل نمونه برداری از پرزهای کوریونی ) بررسی و تشخیص 100% داده شود .

حال اینجا میتوانید تصمیم بگیرید :

1. یا با هم ازدواج نکنید

2. یا اصلا بچه دار نشوید

3.یا برای هر بار بارداری ، باید یک تست تشخیصی استاندارد انجام دهید تا از سلامت جنین تان مطمئن شوید .

و یا در صورت ازدواج در هر بار حاملگی با انجام آزمایشات ژنتیک که در دو مرحله انجام میشود از وضعیت جنین خود با خبر شوند

چرا باید از بروز بتا تالاسمی ماژور پیشگیری شود :

1 – وجود حدود 17000 بیمار تالاسمی ماژور در کشور بیانگر شیوع نسبتاً بالای ژن بیماری در کشور است حدود 5% .

2 – بیماری  تالاسمی ماژور،  یک بیماری قابل پیشگیری است .

3 – این بیماری ،  یک کم خونی شدید و کشنده است و درمان قطعی ندارد .

5 – هزینه نگهداری بیماران بسیار گران است ، علاوه بر درد و رنج فراوانی که خود شخص متحمل می شود .

6 – روش غربالگری و شناسایی زوجهای ناقل ( مینور )  آسان و به صرفه است .

سیفلیس چیست؟

سیفلیس یک عفونت منتقله از راه جنسی است که عامل آن یک نوع باکتری می باشد. . در صورت مبتلا شدن یکی از زوجین ، همسر او نیز آلوده خواهد شد.  در صورت عدم تشخیص و درمان مناسب و سریع ،  این بیماری عوارض بسیاری در پی خواهد داشت (  ضایعات قلبی و عروقی و عصبی  و در نهایت مرگ) . علاوه بر این ، مادری که به سیفلیس مبتلاست میتواند جنین خود را نیز آلوده کند و دچار عوارض جبران ناپذیری شود . پس با توجه به تاثیرات ان باکتری مخرب بر سلامت خانواده ، تست VDRL در ایران ، برای آقایان انجام می شود .

آزمایش اعتیاد

 انجام آزمایش تشخیصی اعتیاد از طریق نمونه ادرار انجام می شود. نمونه ادار باید تحت نظارت تحویل داده شود که امکان تقلب در آن به حداقل برسد. در صورت منفی بودن تست عدم اعتیاد فرد به مشتقات تریاک تایید میشود اما درصورت مثبت بودن آزمایش اولیه مرحله دوم یعنی جداسازی انجام میشود تا تعیین گردد آیا فرد داروی خاصی مصرف کرده یا خیر .استفاده از داروهای کدیین دار وتعدادی از دارهای دیگر باعث مشکوک شدن آزمایش و انجام مرحله دوم می شوند.

انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن ندارد و نمونه ادرار در لیوان یک‌بار مصرفی که در اختیار مراجعه‌کننده قرار می‌گیرد، گرفته می‌شود.

برخی افراد داروهای کدئین را با تجویز پزشک مصرف می‌کنند لذا آزمایشگاه نمی‌تواند به همه تکلیف کند قبل از آزمایش دارو مصرف نکنید بلکه می‌تواند با اطلاع‌رسانی اعلام نماید حتی‌الامکان ۷۲ ساعت قبل از آزمایش، از مصرف داروهای کدئین خودداری نمایید. بعضی از آزمایشگاه‌ها در تهران با مکاتبه به محضرها و پیغام روی نوار تلفن گویای خود می‌کوشند مشکلات مراجعین خود را در این خصوص کمتر کنند.

هپاتیت چیست؟

هپاتیت یک بیماری ویروسی است که کبد را درگیر میکند و باعث التهاب کبد می شود. ویروسهای عامل هپاتیت ، مختلف هستند ( A، B، C ، D، E و … ). هپاتیت ویروسی یکی از عوامل مهم مرگ و میر خصوصا در دوران جوانی و میانسالی می باشد.

هپاتیت ب

آزمایش HBsAg جهت تشخیص وجود آنتی ژن ویروس هپاتیت ب در خون می باشد . هپاتیت ب شایعترین هپاتیت موجود می باشد و راههای انتقال آن :

۱- انتقال از مادر به فرزند:

در مورد هپاتیت احتمال انتقال در طی حاملگی و زایمان بالاست بطوریکه در مادران بدون دریافت اقدامات پیشگیری احتمال انتقال حتی به ۹۰% می رسد. تنها ۵ تا ۱۰ درصد موارد انتقال از مادر به جنین در طی ۶ ماهه اول اتفاق افتاده و عمدتاً انتقال در سه ماهه آخر بارداری و زایمان اتفاق می افتد.

۲- انتقال از طریق جنسی:

این راه اصلی ترین راه انتقال HBV در کشورهای پیشرفته می باشد..

۳- تزریق خون و فرآورده های خونی و پیوند اعضا:

۴- انتقال از طریق وسائل تیز ، نافذ و تماسهای زیر پوستی:

مهمترین روش انتقال در این گروه ، استفاده معتادین تزریقی از وسایل تزریق بصورت اشتراکی است. سایر فعالیت های توام با انتقال ویروس که در این گروه قرار می‌گیرند عبارتند از خالکوبی ، طب سوزنی ، سوراخ کردن گوش ، ختنه ، تزریق و …


۵- انتقال در حین ارائه خدمات تشخیصی و درمانی  :

انتقال ویروس از طریق ابزارهای آلوده در دندانپزشکی ، جراحی، دیالیز، اندوسکوپی و سایر اقدامات تشخیصی و درمانی صورت می گیرد. .

۶- سایر راه های انتقال:

در مورد ویروس هپاتیت B بعلت مقاومت بالا، ویروس می تواند ۷ تا ۱۰ روز بر روی سطوح باقی بماند و باعث انتقال آلودگی شود.لذا وسایل مشترک مثل مسواک ، شیشه شیر بچه ، اسباب بازی، ظروف غذاخوری ، قیچی و غیره می توانند در انتقال نقش داشته باشند. 

مشاوره قبل از ازدواج

یکی دیگر از مراحلی که زوجین باید قبل از ازدواج بگذرانند مشاوره قبل از ازدواج میباشد .همیشه اطلاعاتی که از دوست ،آشنا و یا فامیل به ما میرسند از صحت کامل برخوردار نیستند بخصوص مسایلی مثل روشهای پیشگیری از بارداری ،مراقبتهای پیش از بارداری ، مراقبتهای دوران بارداری و..

در کلاسهای مشاوره قبل از ازدواج اطلاعات لازم در زمینه های فوق به زوجین داده شده و پاسخگویی به دیگر سوالات بهداشتی آنان انجام میشود راهنمایی زوجها برای مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی در زمان مناسب و آشنایی بار کار مراکز و خدماتی که ارائه میشود از وظایف مشاوران میباشد.

واکسیناسیون

آخرین مرحله از اقدامات مربوط به قبل از ازدواج تزریق واکسن کزاز برای خانمهاییست که قبلا واکسن نزده اند و یا از تزریق آخرین واکسن آنها بیش از 10 سال میگذرد . واکسن کزاز، سم غیر فعال‌شده باکتری (توکسویید) است. جهت اثربخشی بیشتر این واکسن، واکسن دیفتری و سیاه‌سرفه هم، همراه آن تزریق می‌شوند. بدین لحاظ به آن‌ها واکسن سه گانه (ثلاث- DPT) گفته می‌شود. اولین تزریق این واکسن در 2 ماهگی انجام می‌شود. مراحل بعدی به ترتیب در 4 ماهگی، 6 ماهگی، 18 ماهگی و 4 تا 6 سالگی (بدو ورد به مدرسه) انجام می‌پذیرد. با این تزریقات مصونیت در مقابل کزاز به وجود می‌آید و از آن به بعد هر 10 سال تزریقی به نام یادآور باید انجام شود تا مصونیت در برابر کزاز همچنان حفظ شود. واکسن یادآور شامل واکسن کزاز و دیفتری است که به آن واکسن دو گانه (DT) گفته می‌شود.تزریق این واکسن از ابتلا نوزادان به کزاز نوزادی پیشگیری میکند.

اگر هر گونه سوالی راجع به آزمایشات قبل ازدواج دارید ، یا نیاز به آموزش و مشاوره و راهنمایی در زمینه مسایل قبل از ازدواج دارید ، می توانید با شماره های مشاوره اینجانب تماس بگیرید :

9092305014 از تهران

9099070533 از شهرستان

با خط ثابت - بدون کد - شبانه روزی

منبع :
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال

پاسخ سوالات بر اساس تاریخ پرسش سوال

اردیبهشت 1403
ش ی د س چ پ ج
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
یک زن وبسایت تخصصی بهداشت و سلامت زنان و مادران