عوامل موثر بر رنگ وطعم شیر مادر

تعداد بازدید : 6425
تاریخ انتشار : ۱۳۹۶/۸/۲۱
0.00
یکی از سوالاتی که همیشه ذهن مادارن شیرده را به خودش مشغول میکند این است که چه کارهایی یا چه مواد خوراکی روی شیرشان تاثیر گذار است و باعث تغییر طعم ،بو و مزه شیرشان خواهد شد.کاهی نوزاد از خوردن شیر امتناع میکند که ممکن است به علت تغییر طعم وبوی شیر باشد.گاهی اوقات هم مادر متوجه تغییر رنگ شیرش میشود که موجب نگرانی او میشود .در ادامه به چند علت که باعث این تغییرات میشود اشاره میکنیم.

عوامل موثر بر رنگ وطعم شیر مادر

یکی از سوالاتی که همیشه ذهن مادارن شیرده را به خودش مشغول میکند این است که چه کارهایی یا چه مواد خوراکی روی شیرشان تاثیر گذار است و باعث تغییر طعم ،بو و مزه شیرشان خواهد شد.کاهی نوزاد از خوردن شیر امتناع میکند که ممکن است به علت تغییر طعم وبوی شیر باشد. گاهی اوقات هم مادر متوجه تغییر رنگ شیرش میشود که موجب نگرانی او میشود .در ادامه به چند علت که باعث این تغییرات میشود اشاره میکنیم.

تغذیه و طعم شیر مادر

یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار روی طعم شیر، تغذیه مادر است. اگرچه پزشکان به شما توصیه می کنند تا هر چه دوست دارید را در تغذیه دوران شیردهی خود قرار دهید، اما تعدادی از توصیه ها در مورد مواد غذایی که باید در دوران شیردهی از خوردن آن ها اجتناب کنید، وجود دارد.
زمانی که مادران شیرده برخی مواد غذایی خاصی را مصرف می کنند، نوزادان آن ها از خوردن شیر مادر امتناع کرده و یا در صورت خوردن شیر مادر برخی نشانه هایی از ناراحتی ها در بدن نوزادان دیده می شود. بهتر است با اجتناب از مصرف غذاهای خاص، از هر گونه سوء اثر آن بر روی نوزاد خود جلوگیری کنید.

مصرف برخی غذاها مانند سیر،کلم،پیاز،غذاهای پر ادویه و .... میتوتند برروی طعم شیر تاثیر بگذارد و موجب کاهش تمایل شیر خوار به شیر مادر شود.اما باید گفته شود که اگر کودک دلبند شما از همان ابتدا به بوی این مواد عادت کند ،میتواند در آینده تغذیه بهتری داشته باشد.بنابراین مادر نباید براساس این باورها خود را از مصرف کامل این مواد غذایی محروم کند زیرا تنوع و تعادل غذایی مادر سبب آشنایی شیرخوار با بوها و مزه های مختلف و پذیرش بهتر او برای غذاهای سفره و خانواده میشود.

یکی از باورهای اشتباه رایج این است که مصرف مرکبات طعم شیر مادر را ترش میکند .مصرف  مواد اسیدی و میوه های ترش تغییری در ph شیر مادر ایجاد نمیکند.

رنگهای مصنوعی مورد استفاده در صنایع غذایی مانند نوشابه ها و آب میوه های رنگی میتواند سبب رنگی شدن شیر مادر و یا حتی ادرار شیرخوار شود.

استفاده طولانی مدت ازداروی  مینوکسیدیل (داروی ریزش مو)به مدت 4 سال سبب سیاه شدن شیر مادر میشود.

مصرف حبوبات در دوران شیردهی

حبوبات مواد غذایی با ارزشی هستند که نباید مادر را از مصرف آنها محروم کرد.در پوسته حبوبات قندی به نام رافینوز وجود دارد که باعث نفخ میشود.اگر حبوبات قبا از مصرف در آب خیسانده شود،مشکل نفخ برطرف میشود.چنانجه مادری از قبل حبوبات را مصرف میکرده و مشکلی نداشته است،در دوران شیردهی هم میتواند از این ماده غذایی استفاده کند.

نکته:اگر عدس با مقداری بلغور گندم و یک تکه مرغ پخته شود منبع غنی از آهن با خاصیت جذب بالا تهیه میشود.

ورزش و شیر مادر

با انجام ورزشهای سبک و معمولی، تغییری در شیر مادر پیش نمی آید.افزایش پرولاکتین که در اثر ورزشهای سبک ایجاد میشود،سبب تولید بیشتر شیر میشود.در این موارد مادر باید مراقب انرژی دریافتی خود باشد و بعد از 6 ماه اول در صورت تمایل برای کاهش وزن،نباید بیشتر از 2 کیلوگرم در ماه وزن از دست دهد.در دوران شیردهی باید از سینه بندهای مناسب در هنگام ورزش استفاده کرد.

طعم و رنگ شیر مادر

در ورزشهای سنگین و حرفه ای میزان اسید لاکتیک شیر افزایش می یابدو ممکن است شیرخوار از خوردن این شیر امتناع کند.توصیه میشود تا 90 دقیقه بعد از ورزش سنگین شیردهی صورت نگیرد.

یکی از نکاتی که باعث میشود مادران به اشتباه فکر کنند که طعم شیرشان عوض شده است این است که علت امتناع نوزاد از خوردن شیر را همیشه به طعم شیر ربط میدهند در حالیکه میتواند علل مختلفی داشته باشد.

در زیر به چند علت که باعث میشود شیرخوار از خوردن شیر خودداری کند اشاره میشود:

  • غذاهای جدید و سایر تغییرات در رژیم غذایی مادر که ممکن است باعث تغییر طعم شیر مادر شود.
  • دندان در آوردن کودک و حساس شدن لثه های او که باعث می شود خوردن شیر برایش دردناک شود.
  • ممکن است مادر دچار استرس باشد و نوزاد متوجه این حالت روانی می شود وباعث شود نوزاد آرامش لازم برای خوردن شیر را نداشته باشد.
  • مادر شیوه شیر دادن را تغییر داده است و نوزاد نمیتواند خود را تطبیق دهد.
  • مادر به گاز گرفتن اتفاقی نوزاد با صدای بلند واکنش نشان داده و او را ترسانده است.
  • مادر عطر مورد استفاده اش را تغییر داده و نوزاد متوجه تغییر بوی مادر شده است.
  • ممکن است نوزاد دچار عفونت گوش شده باشد یا آبریزش وگرفتگی بینی ،در نوزاد که شیر خوردن را برای کودک دردناک یا ناراحت کننده و سخت می کند.
  • کنجکاوی کودک در سن شش تا 9 ماهگی و واکنش نشان دادن نسبت به محیط اطراف در این سن نیز یکی دیگر از علل است.

آلرژی غذایی و شیر مادر

حساسیت غذایی در کودکان شیرخوار میتواند سبب بروز بیماری و مشکلاتی شود.در بسیاری از مطالعات اثر حفاظتی شیر مادر در جلوگیری از پیدایش بیماریهای آلرژیک ثابت شده است.اگرچه زمینه آلرژیک ارثی است،هرگز به طور مستقیم از مادر به کودک انتقال نمی یابد.

علایم شایع آلرژی غذایی در شیرخواران

  • علایم پوستی: ،علایم پوستی مثل کهیر،ورم لبها و مخاط،اگزما
  • علایم تنفسی:آب ریزش بینی،آسم و سرفه،تنفس صدا دار
  • علایم گوارشی: کولیک،استفراغ،اسهال،یبوست،مدقوع سبز رنگ و حاوی موکوس
  • علایم رفتاری:بی قراری یا غرغر کردن بعد از خوردن شیر،گریه شدید،بد خوابی یا کوتاه شدن مدت خواب،از خواب پریدن با علایم درد و ناراحتی

 

رنگ و طعم شیر مادر

آلرژنهای شایع:

این عوامل شامل شیر گاو و سایر محصولات لبنی،تخم مرغ،سویا،گندم،بادام زمینی ،مرکبات و گوجه فرنگی و همچنین ذرات معلق در هوا هستند.

گاهی مادر با خوردن این مواد احساس میکند که علایم بالا در شیرخوار ایجاد میشود.در این صورت باید شک به آلرژی داشتن کودک کرد.و مادر باید توجه داشته باشد که با مصرف کدام ماده این علایم پیش می آید و آیا با حذف آن علایم از بین میرود یا نه.

 

برچسب ها :

شیر-مادر

منبع :
ارسال کننده :
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال

پاسخ سوالات بر اساس تاریخ پرسش سوال

فروردین 1403
چ پ ج ش ی د س
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
یک زن وبسایت تخصصی بهداشت و سلامت زنان و مادران