چاپ این صفحه

کاربرد واسکازین خودرو

تعداد بازدید : 717
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۱۰/۱۸

واسکازین خودرو یا همان روغن گیربکس برای صحیح کارکردن خودرو ضروری است. برای انتخاب واسکازین مناسب باید اطلاعات کاملی در این مورد داشته باشید. به همین دلیل در این نوشته تمامی اطلاعات لازم در مورد واسکازین خودرو را بیان و بررسی می کنیم.

واسکازین خودرو چیست؟

واسکازین همان روغن جعبه دنده است و یکی از مهم ترین روغن های مورد استفاده در خودرو می باشد. به طور کلی می توان گفت که این روغن برای کارایی مناسب گیربکس و دیفرانسیل مورد استفاده قرار می گیرد. مواد افزودنی مخصوصی در روغن دنده یا همان واسکازین خودرو وجود دارد تا بتواند از چرخ دنده ها و سایر متعلقات جعبه دنده محافظت کند.

این نوع روغن ها دارای طبقه بندی های مختلفی هستند. اساس طبقه بندی آن ها نیز ویسکوزیته (گرانروی SAE) و سطح کیفیت (API) آن ها می باشد. ویژگی های مخصوص این روغن سبب می شود تا با فلزات موجود در جعبه دنده مانند آلیاژهای مس و فولاد کاملا سازگاری داشته باشد. البته باید بدانید که نوعی از این روغن ها هست که با نام MTF شناخته می شوند. از این نوع روغن ها تنها برای جعبه دنده‌های دستی و دیفرانسیل‌ها استفاده می شود. در واقع MTF مخفف Manual Transmission Fluid است.

ATF نیز نوعی دیگر از روغن های دنده است که برای جعبه دنده های اتوماتیک ساخته شده است. ATF مخفف Automatic Transmission Fluid می باشد.

کاربرد واسکازین خودرو چیست

کاربرد واسکازین خودرو چیست

کاربرد و وظیفه واسکازین خودرو چیست؟

کاربرد اصلی واسکازین یا روغن دنده، روانکاری چرخ دنده‌های گیربکس های دستی و اتوماتیک است. البته در زمان خرید واسکازین یا همان روغن دنده باید توجه داشته باشید که واسکازین گیربکس های دستی با گیربکس های اتوماتیک تفاوت دارد. حتما باید روغن گیربکس مخصوص را تهیه کنید.

رنگ واسکازین

همان طور که می دانید روغن دنده از نظر ظاهری مانند روغن ترمز و روغن موتور، روغنی یک دست و صاف است و بویی مانند بوی نفت دارد. زمانی که این روغن بوی روغن سوخته دهد، لازم است که روغن دنده یا همان روغن گیربکس را تعویض کنید. واسکازین خودرو اغلب به رنگ قرمز تولید می شود. اما زمانی که نیاز باشد روغن دنده را تعویض کنید رنگ آن به رنگ قهوه ای تغییر پیدا می کند. رنگ روغن گیربکس هایی که مخصوص جعبه دنده های اتوماتیک ساخته می شوند متفاوت از روغن گیربکس های جعبه دنده های دستی است.

بهترین واسکازین

بهترین واسکازین

چه زمانی باید واسکازین خودرو را تعویض کنیم؟

با توجه به برخی علائم می توانید زمان تعویض واسکازین با روغن گیربکس را تشخیص دهید. تعویض به موقع واسکازین فواید زیادی دارد که برخی از این فواید عبارتند از:

  • روان کار کردن گیربکس
  • حرکت روان چرخ دنده ها
  • بهبود عملکرد جعبه دنده
  • بالا بردن طول عمر قطعات جعبه دنده
  • بهبود عملکرد گیربکس و دیفرانسیل
  • کاهش سر و صدا
  • کم کردن فشار روی موتور خودرو
  • کاهش درجه حرارت جعبه دنده
  • کاهش خوردگی قطعات جعبه دنده
  • و ….

برخی از مواردی که روی زمان مورد نیاز تعویض واسکازین خودرو تأثیر می گذارند عبارتند از:

  • نوع روغن دنده
  • شرایط آب و هوایی
  • نوع جعبه دنده خودرو
  • و ….

اصولا گفته می شود که بهتر است همزمان با تعویض دیسک و صفحه کلاچ، روغن گیربکس نیز تعویض شود. یکی از مهم ترین علائم نیاز به تعویض روغن گیربکس، نشتی این روغن است. اگر متوجه نشتی روغن از خودرو شدید باید به مواردی مانند محل نشت مایع، رنگ، بو، غلظت و … توجه کنید.

واسکازین خودرو اصولا از قسمت جلو یا وسط خودرو نشت می کند. علاوه بر این، عملکرد ضعیف و کند گیربکس نیز از جمله علائمی است که توجه به روغن گیربکس را هشدار می دهد. این مشکل معمولا زمانی پیش می آید که سطح روغن دنده کم شده باشد. در صورتی هم که روغن دنده تمام شود، دیگر گیربکس به طور کامل کار نخواهد کرد. در صورت کلی می توان گفت که باید بعد از هر پنجاه هزار کیلومتر رانندگی کردن، روغن دنده تعویض شود.

در ضمن به یاد داشته باشید که سخت جا رفتن یا جا نرفتن دنده نیز می تواند یکی از علائم نیاز تعویض روغن دنده باشد. کمبود روغن گیربکس، کیفیت پایین، غلظت نا مناسب روغن دنده و … می توانند از جمله دلایل ایجاد این مشکل باشند.

کاربرد واسکازین در گیربکس های اتوماتیک چیست؟

همان طور که می دانید گیربکس های اتوماتیک به صورت هیدرومکانیک عمل می کنند. در واقع فشار روغن دنده، نیروی ایجاد شده در موتور را به چرخ ها می رساند. بر روی واحد الکترونیکی گیربکس (EGS) نرم افزاری نصب شده است که کنترل اعمال قسمت های مختلف جعبه دنده را بر عهده دارد. تعویض دنده در این خودروها توسط تغییر مسیر و کنترل فشار جریان واسکازین خودرو انجام می شود.

چه افزودنی هایی در روغن گیربکس استفاده می شود؟

افزودنی‌های خوردگی و اکسیداسیون:  وجود این افزودنی ها سبب می شود تا مقاومت فلزات  در برابر خوردگی شیمیایی و اکسیداسیون کاهش پیدا  کند.

افزودنی کاهنده نقطه سیلان: این افزودنی سبب کاهش نقطه انجماد واسکازین خودرو می شود. به این ترتیب روغن دنده در دماهای پایین هم به خوبی کار می کند.

افزودنی‌های ضد سایش، ضد ترک و EP: وجود این نوع از افزودنی ها سبب کاهش اصطکاک بین قطعات فلزی می شود و به این ترتیب طول عمر قطعات را افزایش می دهد.

زمان تعویض واسکازین

زمان تعویض واسکازین

قیمت واسکازین

همان طور که توضیح دادیم واسکازین خودرو نقش مهمی در عملکرد جعبه دنده دارد. به همین دلیل باید به طور مرتب علائم مربوط به نیاز داشتن تعویض این مایع را بررسی کنید. در صورت نیاز نیز باید در اسرع وقت روغن گیربکس یا همان واسکازین را تعویض کنید تا صدمه ای به قطعات مختلف جعبه دنده وارد نشود. موارد مختلفی روی زمان تعویض روغن دنده تأثیر می گذارند. اما به طور کلی بهتر است با هربار تعویض دیسک و صفحه کلاچ، روغن گیربکس یا همان واسکازین را نیز تعویض کنید.

در صورت نیاز می توانید با خیالی آسوده از سایت فروشگاه یدک مدرن خرید کنید. یدک مدرن ارائه دهنده انواع لوازم یدکی با کیفیت بالا و قیمت مناسب می باشد. انواع لوازم یدکی خودروهای داخلی و خارجی را می توانید از یدک مدرن تهیه کنید. قیمت واسکازین و سایز لوازم یدکی را نیز می توانید در سایت یدک مدرن مشاهده کنید.

 

چاپ این صفحه