انواع شیرخشک بر اساس مواد تشکیلدهنده شامل موارد زیر است:
- شیرخشک بر پایۀ شیر گاو:مادۀ اصلی بیشتر شیرخشکهایی که امروزه موجود است شیر گاو است.
- شیرخشکهای هایپوآلرژنیک یا HA: در این شیرخشکها پروتئینهای موجود در شیر طوری پردازش و کوچک شده است که هضم آن برای این کودکان آسان باشد. این شیرخشکها که هایپوآلرژنیک نام میگیرد به سه دسته نیمههیدرولیز، هیدرولیز و شیرخشک بر پایۀ آمینواسید تقسیم میشوند.
- شیرخشک بر پایۀ سویا:این نوع شیرخشک از پروتئینهای سویا، روغنهای گیاهی، نشاستۀ ذرت یا ساکارز ساخته شده و گاهی با آهن غنی شده است. شیرخشک بر پایۀ سویا گزینۀ مناسبی برای خانوادههای گیاهخوار است. علاوه بر این برخی دلایلی که ممکن است شما شیرخشک بر پایۀ سویا را مصرف کنید موارد زیر است:
- کمبود گذرای لاکتوز
- گالاکتوزمی
- کمبود مادرزادی لاکتوز
- شیرخشک فاقد لاکتوز LF:مناسب نوزادانی که مشکل عدم تحمل لاکتوز یا ناتوانی در هضم لاکتوز دارند.
- شیرخشک مخصوص نوزادان زودرس یا کموزن: معمولاً حاوی کالری و پروتئین بیشتری نسبت به شیرخشکهای دیگر است.
- شیرخشک متابولیک
- شیرخشکهای ویژه: مناسب برای نوازادان مبتلا به کولیک